Anna Dymna dodaje jeden składnik do rydzów. W lutym smakują jak świeże

Katarzyna Pasztaleńska
3 min przeczytany

Jak przechowywać rydze? Co dodać, żeby zachowały świeżość? Anna Dymna zdradziła swój sprawdzony przepis.

Anna Dymna jest nie tylko świetną aktorką, której talent podziwia kolejne pokolenie Polaków, ale też bardzo dobrą kucharką. Gotowanie jest jej pasją. Najbardziej lubi domowe przetwory. Jak każda miłośniczka kulinariów, także i ona ma sprawdzone przepisy, z których warto skorzystać. Jeden z nich dotyczy rydzów.

Jak przechować świeże rydze?

Sezon na grzyby dobiega końca, a to oznacza, że jest to ostatni moment, by odpowiednio potraktować je i cieszyć się ich smakiem jak najdłużej. Jak przechowywać świeże rydze? Nie jest tajemnicą, że nie powinny mieć dostępu do powietrza, więc najlepszym rozwiązaniem będzie włożenie ich do woreczków do mrożenia i szczelne zamknięcie. Ale to jeszcze nie wszystko, co zapewni im długą żywotność.

Dymna w rozmowie z Anną Jurksztowicz dla Złotej Sceny podzieliła się swoim patentem na świeże rydze. Gwiazda dodaje tylko jeden składnik, dzięki któremu tak bardzo lubiane przez Polaków grzyby zachowują dobry stan wyjęte nawet w środku zimy:

Bierzesz masło, nie solisz ich w ogóle, tylko oczyszczasz. Dusisz w tym maśle, do pojemników i do lodówki. Potem w lutym otwierasz, rozmrażasz i masz świeże rydze. Robię też w occie, z miodem – powiedziała aktorka.

Anna Dymna o nalewkach

Anna Dymna jest też mistrzynią nalewek. W tym roku najbliższych obiecała obdarować domowej roboty pigwówką:

Ja wszystko robię, bo nalewki, z gruszką, pigwą. U mnie teraz pigwa zakwitła w ogródku i sobie myślę, ale będę mieć pigwówki. Guzik. Wszystko przemarzło. Jak byłam w Tarnobrzegu, dostałam cały worek. A to jest takie twarde. Jestem cała poraniona od krojenia.

Zdradziła przy okazji, co zrobić, by nalewka smakowała, jak najlepiej:

To się zamraża, potem odmraża, żeby konstrukcja tego owocu pękła. Zalewa się spirytusem z wódką i tak za trzy, cztery miesiące się to zlewa, zasypuje cukrem, dodaje miodu do tego. Jakie to jest dobre. Tylko nie mam kiedy pić. Ja to robię na prezenty.

Aktorka żałuje, że nie udało jej się zebrać leśnej żurawiny:

Będą jeszcze malinówka, dereniówka i pigwówka w tym roku. Nie mam żurawiny. Ale kto ma? Żurawina jest cudowna, ale musi być leśna, nie może być ogrodowa. Orzechówka też jest świetna dla zdrowotności, jak coś tłustego jesz.

Cała rozmowa z Anną Dymną poniżej.

Anna Dymna, fot. ONS
Anna Dymna, fot. ONS
Udostępnij ten artykuł
Uwielbiam komedie i muzykę popularną, chociaż nie stronię od klasycznej czy jazzowej. Spełniona zawodowo i prywatnie mama dwojga dzieci. "Cierpliwość jest podporą słabych, niecierpliwość ruiną silnych" – to moja życiowa dewiza.
Napisz komenatrz
Złota Scena
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.