Dziennikarze spotkali się w szczytnym celu, aby pogotować, ale i wesprzeć charytatywnie projekt jednej fundacji.
Już po raz jedenasty znani dziennikarze z czołowych polskich mediów spotkali się podczas Charytatywnych Kulinarnych Zawodów Dziennikarzy. Wydarzenie miało miejsce 9 czerwca w Villa Foksal.
W przyjaznej, ale pełnej pasji rywalizacji kulinarnej udział wzięli Beata Tadla (TVP), Agnieszka Kołodziejska (Radio Zet),Mateusz Hładki (TVN), Mateusz Szymkowiak (TVP), Agnieszka Milczarz (Polsat), Robert El Gendy (TVP), Bartosz Cebeńko (TVP), Piotr Jędrzejek (TVP), Marta Abramczyk (TVN 24), Marek Smółka (TVP), Joanna Kryńska (TVN24), Milena Rostkowska-Galant (Polsat), Radosław Mróz (TVN 24), Justyna Śliwowska-Mróz (TVP Info),Dominika Komarnicka (TVP), Marta Budzyńska (Polsat), Mirosław Cichy (TVP), Arleta Zalewska (TVN 24).





Co kto gotował i wygrał?
W tegorocznej edycji uczestnicy zmierzyli się w trzyosobowych drużynach, rywalizując w dwóch kategoriach: przystawki z serem Lazur oraz danie główne z polskiej wołowiny.
Zwycięzcami w kategorii „danie główne” została drużyna Mileny Rostkowskiej-Galant, Joanny Kryńskiej i Radosława Mroza, którzy zachwycili jurorów innowacyjną interpretacją tataki z wołowiny, podaną z lokalnymi dodatkami i zaskakującymi akcentami smakowymi.
Natomiast w kategorii „przystawka” wygrała drużyna Dominiki Komarnickiej, Mateusza Szymkowiaka i Piotra Jędrzejaka, którzy stworzyli efektowne danie łączące szparagi i truskawki, uzupełnione grzankami z serem pleśniowym.
Wśród jurorów znaleźli się wybitni przedstawiciele świata mediów i kultury: Dorota Wellman, Katarzyna Montgomery, Maria Sadowska, Michał Bebło i Kuba Korczak. Imprezę poprowadziła Kamila Biedrzycka (Super Express).
Gwiazdy na imprezie
Gotującym dziennikarzom kibicowali m.in. Ewa Minge, Karolina Pajączkowska, Monika Richardson, Odeta Moro, Mariusz Kozak, Ramona Rey, Laura Łącz, Krzysztof Kasa Kasowski, Eliza Gwiazda, Izabela Kopeć czy Joanna Maloney.




Zwieńczeniem wieczoru był recital jazzowy Doroty Miśkiewicz i Marka Napiórkowskiego oraz niezwykła wystawa fotografii autorstwa Jarka Wierzbickiego – artysty, którego prace zostały docenione przez legendy muzyki, takie jak Herbie Hancock, Bobby McFerrin, Ewa Bem czy Urszula Dudziak.

Szczytny cel imprezy
To jedyne takie wydarzenie, gdzie gotowanie staje się pretekstem do wsparcia ważnej społecznej misji – przeciwdziałania wykluczeniu osób zmagających się z zaburzeniami psychicznymi. Zajmuje się tym Fundacja Dwie Głowy, która współorganizowała to wydarzenie. Pomysłodawczynią tego przedsięwzięcia jest Monika Roszak, która wraz z Arturem Szczęsnym i Grzegorzem Kieniksmanem z Rebelia Media pokazują, jak pasja i dobre intencje przekładają się na realną pomoc.