Wachowicz i Gessler przy wspólnym stole. Razem w programie?

Anna Markiewicz
2 min przeczytany

Takiego duetu w jednej kuchni nikt się nie spodziewał! Już od 9 grudnia, w sobotnie poranki o godzinie 10:10 w Polsacie, kulinarni eksperci – Ewa Wachowicz i Mateusz Gessler połączą siły w trzech ostatnich odcinkach jesiennego sezonu „Ewa gotuje”.

W 9 grudnia wspólne gotowanie rozpocznie się od zupy rybnej. Jej bazą będzie ekstraktywny bulion na łbach i kręgosłupach, a w potrawie znajdzie się też sporo warzyw. Na danie główne Ewa zrobi zaskakujący bigos cygański – zaskakujący, bowiem bez kiszonej kapusty. Z kolei na deser upiecze sernik. Receptura będzie bardzo ciekawa, bo w tym serowniku nie znajdziemy ani grama… sera.

Ewa Wachowicz/materiały prasowe

Jubileuszowy odcinek już 16 grudnia


Kolejny odcinek 16 grudnia będzie niezwykły, bo… jubileuszowy! W ciągu ostatnich 16 lat powstało dokładnie 500 programów! Tym razem gotowanie zacznie się od rosołu na perliczce. Zupa trafi na talerz w towarzystwie domowego makaronu, którego – co ciekawe – do tej pory nigdy nie pojawił się w „Ewa gotuje”. Na danie główne będzie polędwiczka wieprzowa zapiekana w boczku, a w przygotowaniu potrawy pomoże Mateusz Gessler. Po obiedzie Ewa zaprosi widzów na panettone. Ta słynna włoska babka pochodzi z Mediolanu. Tradycyjnie wypiekana jest w okresie świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Receptura jest specyficzna, bowiem panettone powstaje z dwóch ciast, z których jedno dojrzewa przez 12 godzin.

Ewa Wachowicz i Mateusz Gessler/mat. Prasowe

Przedświąteczne w domu Ewy Wachowicz

Z kolei 23 grudnia, czyli w przeddzień Wigilii Bożego Narodzenia krakowski dom Ewy będzie już wysprzątany a choinka ubrana, więc autorce programu nie pozostanie nic innego niż przygotować potrawy na uroczystą wieczerzę. Krzątanina w kuchni zacznie się od postnej zupy grzybowej z suszonymi śliwkami. Kolejnym daniem będą kotleciki z pieczarek i suszonych grzybów leśnych, podane z modrą kapustą. Tę potrawę specjalnie dla Ewy przyrządzi Mateusz Gessler. Na deser Ewa upiecze piernik. Ciasto będzie nietypowe, bowiem powstanie na zsiadłym mleku.

Ewa Wachowicz/materiały prasowe

 

Ewa Wachowicz i Mateusz Gessler/materiały prasowe
Ewa Wachowicz i Mateusz Gessler/materiały prasowe
Udostępnij ten artykuł
Uwielbiam stare kino, ale i nowsze produkcje. Jestem na bieżąco z filmami. Wybieram te historyczne, wojenne, sensacyjne. Matka dwóch synów i trzech kotów. Odpoczywam przy gotowaniu i krótkich wypadach z dziećmi.
Napisz komenatrz