Jak zmieniła się Krystyna Czubówna przez lata? W dniu urodzin wspomina ją znany restaurator

Anna Markiewicz
5 min przeczytany

Krystyna Czubówna, najbardziej popularny i rozpoznawalny głos w Polsce skończyła 70 lat. Jak zmieniła się lektorka, dziennikarka, prezenterka programów informacyjnych przez lata?

Pochodzi z Nowego Sącza i z wykształcenia jest prawnikiem. Najpierw zaczęła pracować w radio. W 1974 przeczytała pierwszą audycję. Związała się z programami „Lato z radiem” i „Sygnały dnia”. Później trafiła do Telewizji Polskiej i znamy ją z cyklu filmów dokumentalnych „Zwierzęta świata”, ale i prowadzenia Panoramy w TVP2.

Krystyna Czubówna/ONS

Wakacje na zamku w Malborku

Przez wiele lat prowadziła różnego rodzaju imprezy. Na oblężeniu Malborka organizowanego, co roku dla publiczności Krystyna Czubówna swoim czarującym głosem opowiadała o tym historycznym wydarzeniu, jak to Władysław Jagiełło próbował zdobyć zamek. Wtedy poznała restauratora tamtejszego lokalu Bogdana Gałązkę. Ich przyjaźń trwa od 17 lat.

– Do moich zadań było nakarmić naszą gwiazdę i bardzo polubiła to miejsce. Czego dowodem był fakt, że wracała tam bardzo często.  Na zamku dzięki uprzejmości dyrektora Mierzwińskiego dostawała pokój na podzamczu i przyjeżdżała z córką i z wnuczkami przez wiele lat, a myśmy ją gościli i to był cudowny czas. Zdarzyły się zabawne sytuacje. Był lipiec, pełno gości w lokalu, a my siedzimy przy stole i zaczynamy jeść obiad. Ona zaczyna coś mówić i nagle cała restauracja cichnie i wszyscy rozglądają się za głosem, który każdy tak dobrze zna – opowiada dla Złotej sceny Bogdan Gałązka

Krystyna Czubówna i Bogdan Gałązka/fot. Agnieszka Pałka

Bogdan Gałązka prowadził restauracje „Gothic Cafe” na zamku w Malborku przez 13 lat i co roku w pierwszym albo drugim tygodniu grudnia w sobotę tuż przed Bożym Narodzeniem organizował kolację charytatywną dla zaproszonych gości. Dochód przeznaczony był na ociemniałe dzieci, które mają swój ośrodek w Malborku. W niedziele wspólnie piekli pierniki, gdzie najważniejszymi osobami były właśnie one.

– Pani Krystyna podczas kolacji czytała fragmenty jakiejś powieści wigilijnej albo opowieści świątecznej. To było bardzo przyjemne i wiem, że ludzie cały rok na to czekali, żeby się z nią spotkać i posłuchać. To absolutnie nadawało magiczny klimat tego wydarzenia. W tym czasie jej wnuczki były małe i potem dzieci szły na zamek szukać świętego Mikołaja – wspominał Bogdan Gałązka dla Złotej sceny.

Krystyna Czubówna/ONS

Restaurator zdradził też pewną tajemnicę znanej lektorki i właścicielki najpiękniejszego głosu.

 – Pani Krystyna nie lubi gotować, ale na pewno uwielbia dobre jedzenie. Odwrotnie niż jej córka Agnieszka, która absolutnie wspaniale gotuje. Miałem okazje spróbować. Marzeniem pani Krystyny było nagrać taki program kulinarny, w którym ona mówiłaby, co chciałaby zjeść, a ja bym jej to przyrządzał – śmieje się Bogdan Gałązka dla Złotej sceny.

– W dniu jej urodzin życzę jej przede wszystkim zdrowia, bo wiem, jest spełnioną zawodowo osobą. Jak również życzliwości i uprzejmości wokół siebie i żebyśmy słyszeli jej głos jak najdłużej. Pani Krystyna była u nas już kilka razy w Stolicy, ale zapraszamy częściej – składa życzenia Bogdan Gałązka.

Krystyna Czubówna, Bogdan Gałązka/ fot.Agnieszka Pałka

Co teraz robi lektorka?

W programie 3 Polskiego Radia jest lektorką audycji muzycznej „Pod dachami Paryża”. Jej głos usłyszeć można także w sygnale muzycznym Faktów RMF FM (jako przerywnik pomiędzy informacjami), w wakacyjnym radiowym serialu przyrodniczym „Co w trawie piszczy” (RMF FM) oraz na polskim kanale Animal Planet.

Krystyna Czubówna/ONS

Krystyna Czubówna samodzielnie wychowywała Agnieszkę, a teraz jej córka wychowuje swoje dzieci – Zosię i Helenkę.

Krystyna Czubówna z rodziną/ONS
Krystyna Czubówna/ONS

Bogdan Gałązka był właścicielem Gothic Cafe na zamku w Malborku przez 13 lat do 2020 roku. Teraz prowadzi restaurację „Stolica” w kinie Iluzjon w Warszawie. Obronił doktorat na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu, a tytuł brzmi: „Niepożyteczne trudy nowomodnych kuchmistrzów. Smak, techniki kulinarne i idee żywieniowe w pismach Jana Szyttlera”. Jest pierwszym doktorem pośród kucharzy i pierwszym kucharzem pośród doktoratów.

Bogdan Gałązka/archiwm prywatne
Udostępnij ten artykuł
Uwielbiam stare kino, ale i nowsze produkcje. Jestem na bieżąco z filmami. Wybieram te historyczne, wojenne, sensacyjne. Matka dwóch synów i trzech kotów. Odpoczywam przy gotowaniu i krótkich wypadach z dziećmi.
Napisz komenatrz